HEMELHOND is een club van Violet Braeckman, Thomas Claessens, Hendrik Kegels & Mees Walter. Ze maken theater en beeldende kunst.

ALSO SPRACH ZARATHUSTRA, OP. 30   |   HEMELHOND

i.s.m. Via Zuid met steun van Cultuurhuis Heerlen & Toneelacademie Maastricht

In 1896 componeerde Richard Strauss het symfonisch gedicht Also Sprach Zarathustra, geïnspireerd op Friedrich Nietzsches gelijknamige filosofische roman. Strauss probeerde met zijn compositie de filosofische ideeën muzikaal te verbeelden. Het stuk is verdeeld in negen secties die de hoofdstukken van de roman volgen. Ze worden gespeeld zonder rustpauzes ertussen. Een uitvoering ervan duurt meestal 33 minuten.

Het werk is gecomponeerd voor piccolo, 3 dwarsfluiten, 3 hobo’s, een Engelse hoorn, een klarinet in E-mol, 2 klarinetten in B-mol, een basklarinet, 3 fagotten, contrafagot, 6 hoorns in F en E, 4 trompotten in C en E, 3 trombones, 2 tuba’s, pauk, bass drum, cymbalen, triangel, glockenspiel, bell in lage E, orgel, 2 harpen, 16 violen, 12 altviolen, 12 cello’s en 8 contrabassen.

123 jaar na de première ensceneert Hemelhond één van Strauss’ bekendste werken.

Concept en spel: Thomas Claessens, Hendrik Kegels & Mees Walter (Hemelhond)

Muziek: Richard Strauss

Eindregie: Peter Missotten

Productie: Via Zuid

Met dank aan: Violet Braeckman, Karel Janssen, Marc Zwietink, Jean-Paul Caelen, Cultuurhuis Heerlen & Qlab

WAT ER AAN TE DOEN   |   HEMELHOND

i.s.m. Theater Zuidpool met steun van CC De Grote Post & Zaal 3 HNT

Na hun eerste voorstelling Waarom het zo verdomd moeilijk is slaan de leden van HEMELHOND opnieuw de handen in elkaar. In hun nieuwste voorstelling Wat er aan te doen, blikken ze terug op hun debuut. Een herinnering, een toevoeging, een breedvoerige voetnoot.

De voorstelling gaat over onze identiteit die voortdurend in transformatie is. Identiteit is immers geen omlijnde waarheid en wordt misschien wel meer gevormd door je omgeving dan door jezelf. HEMELHOND wil met zijn nieuwe voorstelling de identiteit van het collectief blootleggen, analyseren, bekritiseren en romantiseren. Het is een ode aan het theater als leugen, aan het ontbreken als deugd, aan de verbeelding als remedie.

Hoewel HEMELHOND zijn debuut als onderwerp van deze nieuwe voorstelling lijkt te nemen, is Wat er aan te doen een losstaande bijlage. Een appendix waarvoor het daadwerkelijk lezen van het boek niet noodzakelijk is.

Concept & spel: Violet Braeckman, Thomas Claessens, Hendrik Kegels en Mees Walter

Eindregie: Silke van Kamp

Met dank aan: Zuidpool, CC De Grote Post, Zaal 3 HNT en The Belgian Laser Company

© HEMELHOND

       

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle